Kalafior na parze z prażonym słonecznikiem

kalafior na parze ze słonecznikiem

Robienie zakupów o tej porze roku to sama przyjemność.  Na każdym kroku pełno apetycznych warzyw i owoców. A przecież to dopiero początek. Z każdym tygodniem tych zdrowych smakołyków będzie przybywać.

Dziś na tapecie, a raczej na parze kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Przełamany prażonym słonecznikiem. W sam raz na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • solidna garść natki pietruszki,
  • sól.

Wykonanie:

  1. Kalafior oczyszczam i dzielę na części.
  2. Układam na tacach parowaru i gotuję 20-25 minut.
  3. Na pustej patelni prażę słonecznik, gdy lekko się zrumieni dodaję masło i pokrojony czosnek.
  4. Ugotowany kalafior układam na półmisku, posypuję ziarnami słonecznika, natką pietruszki i solą. Można dodatkowo posypać wiórkami masła.

Smacznego!

 

facebook

Na patelni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s