Ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami

ciasto drożdżowe z truskawkami i budyniem

 

Idealne połączenie. Ciasto drożdżowe, budyń śmietankowy, truskawki i kruszonka. Przepyszne!

 

 składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej (plus mąka do podsypania),
  • 20g drożdży,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 40g miękkiego masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 30g cukru.
  • 200ml ciepłego mleka

oraz

  • 2 budynie śmietankowe ugotowane w 3 szklankach mleka z 2-3 łyżkami cukru
  • 1kg pokrojonych truskawek

 kruszonka:

  • 100g mąki,
  • 50g masła,
  • 50g cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Przelewam do wgłębienia w mące. Odstawiam na 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu mieszam resztę składników z powstałym zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
  3. Truskawki myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na połówki lub ćwiartki.
  4.  Składniki na kruszonkę łączę.
  5.  Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę z piecyka wyłożoną papierem do pieczenia. Kilkakrotnie nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
  6.  Budyń rozkładam na cieście. Następnie gęsto układam truskawki. Posypuję kruszonką.
  7.  Ciasto piekę około 35 minut.

Smacznego!

 

facebook

4 thoughts on “Ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s