Szybkie ciasto truskawkowe na maślance

ciasto na maślance

Wszędzie pysznie truskawkowo.  Moja propozycja na wykorzystanie truskawek to super szybkie i wilgotne ciasto. W sam raz do kawy.

 Składniki na ciasto (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej):

  • 1 szklanka maślanki,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (0,5 szklanki zastąpiłam razową),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • cukier z wanilią,
  • 3 jajka,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,

oraz

  • 500-600g truskawek

 

Składniki na kruszonkę:

  • 80g masła,
  • 150g mąki,
  • 110g cukru

Wszystkie składniki połączyć, odstawić do lodówki.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto krótko miksuję. Wykładam do formy (20-30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układam truskawki  i posypuję kruszoną. Piekę w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez 40-45 minut. Smacznego!

 

Źródło inspiracji klik.

facebook

10 thoughts on “Szybkie ciasto truskawkowe na maślance

  1. Pingback: Wilgotne ciasto z truskawkami i kruszonką

  2. Pingback: Wilgotne ciasto z truskawkami i kruszonką | Przepisy na ?

    • Być może to wina truskawek bądź użytych produktów o skrajnie różnej temperaturze (np. jajka i maślanka prosto z lodówki). Przy cieście ucieranym, takim jak wyżej, wszystkie produkty powinny mieć pokojową temperaturę (owoce mogą być prosto z zamrażalnika). Pozdrawiam🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s