Polędwica wieprzowa faszerowana szpiankiem i kaszą jaglaną

polędwica ze szpinakiem

Uwielbiam szpinak, kaszę jaglaną również. A polędwica wieprzowa to według mnie jedno ze smaczniejszych mięs. Czego chcieć więcej? Pyszne, soczyste i efektowne. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa,
  • 2/3  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 250g szpinaku mrożonego lub dwa nieduże pęczki świeżego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Usuwam błonę i tłuszcz.  Nacinam wzdłuż na 1/3 szerokości i kroję tak jakbym rozwijała rulon.  Krojąc w ten sposób uzyskuję duży prostokąt, który dodatkowo lekko rozbijam. Solę z każdej strony, zwijam w rulon i odstawiam do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i rumienię lekko. Dodaję szpinak. Na koniec kaszę jaglaną i kolendrę. Wszystko dokładnie mieszam. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam by lekko przestygło.
  3. Rozbite mięso rozwijam. Układam na nim farsz ze szpinaku i kaszy.  Zwijam roladę.  Dokładnie związuję nitką (można pomóc sobie wykałaczkami).
  4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190C.  Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Roladę smażę z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego z przykrywką.  Polewam tłuszczem z patelni. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut od czasu do czasu polewając powstałym wywarem. Na koniec  zdejmuję z naczynia przykrywkę i piekę jeszcze 15 minut. Po tym czasie kończę pieczenie, a naczynie ponownie przykrywam i czekam ok. 15 minut zanim pokroję w plastry.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s