Puszyste naleśniki a’la pancakes

puszyste naleśniki

Jako wielka miłośniczka wszelkich naleśników wciąż eksperymentuję robiąc je z różnych składników i nadziewając przeróżnymi farszami. Tym razem skusiłam się na naleśniki w klimacie amerykańskich pancakes. Puszyste, smaczne i bardzo pożywne.  Świetnie smakują w każdej wersji, na słodko i na słono.  Polecam!

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (można w całości użyć mąki pszennej),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250ml mleka,
  • 125ml wody lub wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżka skórki otartej z cytryny lub szczypta cynamonu,
  • odrobina oleju do smażenia.

 

Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję mleko wymieszane z wodą i olejem. Ewentualnie dodaję cynamon lub skórkę z cytryny.
  2. Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję sól i ubijam na sztywną pianę. Na koniec wciąż ubijając dodaję żółtka.
  3. Pianę powoli łączę z wcześniej przygotowanej masy z mąki, mleka, wody i oleju. Mieszam delikatnie.
  4. Patelnię lekko smaruję olejem. Rozgrzewam.
  5. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno.  Smażę z obu stron na złoty kolor.  Kolejne naleśniki smażę bez oleju chyba, że zaczną przywierać do patelni. Wówczas ponownie lekko smaruję olejem. Smacznego!

 

facebook

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s