Puszyste naleśniki a’la pancakes

puszyste naleśniki

Jako wielka miłośniczka wszelkich naleśników wciąż eksperymentuję robiąc je z różnych składników i nadziewając przeróżnymi farszami. Tym razem skusiłam się na naleśniki w klimacie amerykańskich pancakes. Puszyste, smaczne i bardzo pożywne.  Świetnie smakują w każdej wersji, na słodko i na słono.  Polecam!

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (można w całości użyć mąki pszennej),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250ml mleka,
  • 125ml wody lub wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżka skórki otartej z cytryny lub szczypta cynamonu,
  • odrobina oleju do smażenia.

 

Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję mleko wymieszane z wodą i olejem. Ewentualnie dodaję cynamon lub skórkę z cytryny.
  2. Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję sól i ubijam na sztywną pianę. Na koniec wciąż ubijając dodaję żółtka.
  3. Pianę powoli łączę z wcześniej przygotowanej masy z mąki, mleka, wody i oleju. Mieszam delikatnie.
  4. Patelnię lekko smaruję olejem. Rozgrzewam.
  5. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam taką ilość ciasta, aby przykryła dno.  Smażę z obu stron na złoty kolor.  Kolejne naleśniki smażę bez oleju chyba, że zaczną przywierać do patelni. Wówczas ponownie lekko smaruję olejem. Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s