Pieczona pierś z gęsi

pierś z gęsi

Pyszne, miękkie i soczyste drobiowe mięso. Podobno gęsie najzdrowsze. Szkoda, że tak rzadko gości na naszych stołach. Obowiązkowo do wypróbowania!

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi ok. 800g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po jednej łyżeczce: majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku i szałwii,
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i kurkumy,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju,

 

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Skórkę na wierzchu można ponacinać w poprzek tworząc romby. Mięso solę z każdej strony. Przyprawy mieszam z olejem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Nacieram pierś i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
  2. Po tym czasie piekarnik rozgrzewam do temperatury 200C. Mięso wyjmuję z lodówki i smażę z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie przekładam do lekko nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia z przykrywką. Naczynie z mięsem umieszczam w nagrzanym piekarniku. Temperaturę zmniejszam do 180C i piekę ponad 1,5 godziny (aż mięso zacznie odchodzić od kości). W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso podlewam powstałym sosem. Po tym czasie z naczynia zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze z funkcją grilla przez 10 minut.
  3. Po upieczeniu mięso odstawiam na 15 minut i po upływie tego czasu kroję na kawałki.

Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s