Polędwica w sosie chrzanowym

polędwica w sosie chrzanowym

Uwielbiam chrzan. Cudownie kojarzy się z wiosną i Wielką Nocą. Dziś propozycja z wykorzystaniem chrzanu. Proponowana polędwica to świetny pomysł na świąteczny stół.

 

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej,
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

 

Wykonanie:

  1. Polędwicę myję, osuszam i kroję w plastry ok. 1,5cm grubości. Solę z każdej strony i odstawiam na pół godziny do lodówki.
  2. Wywar podgrzewam w szerokim i niskim garnku.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę plastry z każdej strony. Następnie wrzucam do gotującego bulionu. Duszę pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 45 minut).
  4. Na drugiej patelni rozpuszczam masło , dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam bulion z gotującego mięsa. Energicznie mieszam, żeby nie powstały grudki. Dodaję chrzan, sól i pieprz. Gotuję do czasu, aż bulion zgęstnieje.
  5. Przed podaniem polędwicę polewam sosem i posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s