Chleb na zakwasie z dynią i płatkami owsianymi

chleb z dynią

Oj dawno na blogu nie było chleba. Czas nadrobić to zaniedbanie.  Proponuję dziś chleb na zakwasie wzbogacony ziarnami dyni i płatkami owsianymi. Jest pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam!

Składniki:

  • 50g ziaren dyni,
  • 50g płatków owsianych,
  • 400g mąki pszennej chlebowej,
  • 230 aktywnego zakwasu żytniego,
  • 340g wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ćwierć łyżeczki cukru,

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie sypkie składniki wsypuję do głębszej miski i dokładnie mieszam. Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładanie. Ciasto jest rzadkie, więc można mieszać je łyżką. Odstawiam w misce na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ciasto mieszam. Odstawiam na kolejne 2 godziny.
  3. Znowu mieszam. A następnie przekładam do formy (najlepiej sprawdza się naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawiam w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
  4. Wyrośnięty chleb piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku ok. 15 minut, następnie 30 minut w temperaturze 190-200°C.  Po upływie 30 minut można przykryć chleb folią aluminiową, żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu wierzchu (skórka jest potem gorzka w smaku). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
  5. Studzę na kratce. Smacznego!

 

facebook

 

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz