Oj dawno na blogu nie było chleba. Czas nadrobić to zaniedbanie. Proponuję dziś chleb na zakwasie wzbogacony ziarnami dyni i płatkami owsianymi. Jest pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam!
Składniki:
- 50g ziaren dyni,
- 50g płatków owsianych,
- 400g mąki pszennej chlebowej,
- 230 aktywnego zakwasu żytniego,
- 340g wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ćwierć łyżeczki cukru,
Wykonanie:
- Wszystkie sypkie składniki wsypuję do głębszej miski i dokładnie mieszam. Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładanie. Ciasto jest rzadkie, więc można mieszać je łyżką. Odstawiam w misce na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto mieszam. Odstawiam na kolejne 2 godziny.
- Znowu mieszam. A następnie przekładam do formy (najlepiej sprawdza się naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawiam w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
- Wyrośnięty chleb piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku ok. 15 minut, następnie 30 minut w temperaturze 190-200°C. Po upływie 30 minut można przykryć chleb folią aluminiową, żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu wierzchu (skórka jest potem gorzka w smaku). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
- Studzę na kratce. Smacznego!