Chleb na zakwasie z dynią i płatkami owsianymi

chleb z dynią

Oj dawno na blogu nie było chleba. Czas nadrobić to zaniedbanie.  Proponuję dziś chleb na zakwasie wzbogacony ziarnami dyni i płatkami owsianymi. Jest pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam!

Składniki:

  • 50g ziaren dyni,
  • 50g płatków owsianych,
  • 400g mąki pszennej chlebowej,
  • 230 aktywnego zakwasu żytniego,
  • 340g wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ćwierć łyżeczki cukru,

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie sypkie składniki wsypuję do głębszej miski i dokładnie mieszam. Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładanie. Ciasto jest rzadkie, więc można mieszać je łyżką. Odstawiam w misce na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ciasto mieszam. Odstawiam na kolejne 2 godziny.
  3. Znowu mieszam. A następnie przekładam do formy (najlepiej sprawdza się naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawiam w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
  4. Wyrośnięty chleb piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku ok. 15 minut, następnie 30 minut w temperaturze 190-200°C.  Po upływie 30 minut można przykryć chleb folią aluminiową, żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu wierzchu (skórka jest potem gorzka w smaku). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
  5. Studzę na kratce. Smacznego!

 

facebook

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s