Kurczak w pomarańczach

kurczak w pomarańczach Soczysty, aromatyczny kurczak o lekko winnym smaku.

Składniki:

  • 1 kurczak (o wadze ok. 1kg),
  • 2 pomarańcze,
  • kawałek imbiru (2-3 cm),
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • suszony tymianek,
  • sól, słodka papryka,
  • olej,

Wykonanie:

  1. Kurczaka myję i osuszam. Solę z każdej strony.
  2. Wyciskam sok z jednej pomarańczy. Mieszam z koncentratem pomidorowym, startym imbirem i papryką słodką. Powstałą marynatą nacieram i kurczaka, układam w naczyniu do pieczenia i odstawiam na co najmniej dwie godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie kurczaka posypuję tymiankiem. Przykrywam i piekę ponad godzinę w nagrzanym do 180C piekarniku (zgodnie z zasadą na 1kg mięsa ok. 1 godz. pieczenia).
  4. Drugą pomarańczę kroję na pół. Jedną połowę kroję w plastry, a z drugiej wyciskam sok. Po upływie 30 minut kurczaka polewam sokiem z pomarańczy, a następnie pokrywam plastrami z drugiej połowy. Piekę bez przykrywki, żeby ładnie przyrumienić skórkę (gdy kości lekko odchodzą od mięsa kurczak jest gotowy). Po upieczeniu, zanim mięso podzielimy na porcje, warto odczekać ok. 10 minut, wówczas mięso będzie bardziej soczyste.

Smacznego!

 

kurczak w pomarańczach1

facebook

 

2 thoughts on “Kurczak w pomarańczach

  1. Wygląda pysznie, nigdy nie dodawałam do kurczaka pomarańczy, muszę spróbować, u mnie dziś też kurczak tylko pieczony z kminkiem (,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s