Ciastka z płatków jaglanych

ciastka z płatków jaglanych

Od kiedy odkryłam płatki jaglane nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem ich do różnych wypieków. Mają niesamowity aromat i są bardzo zdrowe. Ciasteczka z ich użyciem są bardzo chrupiące i znikają błyskawicznie. Następnym razem upiekę z podwójnej porcji…

Składniki:

  • 100g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna),
  • 200g płatków jaglanych (można zastąpić drobnymi owsianymi),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć),
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 170g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,

Wykonanie:

  1. Śmietanę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę i płatki siekam z masłem.
  2. Wszystko razem zagniatam. Przez godzinę chłodzę w lodówce.
  3. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam różne kształty. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10 minut).

Smacznego!

 

facebook

One thought on “Ciastka z płatków jaglanych

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s