Paszteciki drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną

 

paszteciki

Co zrobić z mięsem z rosołu? Może tym razem pyszne paszteciki? To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do barszczu czerwonego. Jeśli zostaną na następny dzień, wystarczy podgrzać w kuchence i mamy gotowe śniadanie. Zresztą, także drugie śniadanie poza domem, bo zimne smakują równie dobrze.

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej (oraz ewentualnie do podsypania),
  • 100g mleka,
  • ok. 200g wody
  • 15g świeżych drożdży lub 7g instant,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta kolendry.

Składniki na farsz:

  • ok. 400g ugotowanego mięsa (u mnie takie „porosołowe”),
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża cebula,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • szczypta rozmarynu,
  • łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia cebuli,
  • sól, pieprz.

oraz na wierzch:

  • 2-3 łyżki mleka,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta majeranku,

 

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewam do miski. Mleko lekko podgrzewam dodaję cukier, drożdże i mieszam. W mące robię dołek, wlewam mieszankę mleka i drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki na ciasto i wyrabiam przez około 10 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. W tym czasie gotuję w osolonej wodzie kaszę. Mięso mielę. Cebulę kroję i smażę na patelni. Gdy kasza ostygnie mieszam ją z mięsem i cebulą. Doprawiam przyprawami.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze lekko wyrabiam. Następnie dzielę na cztery równe kawałki. Każdy z nich rozwałkowuję na prostokątny placek grubości 1cm. Nakładam farsz. Każdy placek składam tak, żeby jego dłuższe boki stykały się ze sobą, powstanie rulon. Rulony (z podanych składników wychodzi cztery sztuki) układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie smaruję mlekiem i posypuję słodką papryką i majerankiem. Każdy placek kroję w paski, ale nie do końca, po upieczeniu paszteciki będzie można lekko odrywać od ciasta.
  5. Piekę w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15-20 minut (aż paszteciki ładnie zrumienią się). Zajadam ciepłe:)

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s