Wieprzowina z fasolką szparagową

wieprzowina z fasolką szparagową

Dziś kolejna wariacja z wieprzowiną w roli głównej.

Składniki:

  • 350-400g wieprzowiny (łopatka, szynka),
  • 400g fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 1 cebula,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 100-150g sera pleśniowego typu rokpol.

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Kroję w kostkę. Posypuję solą i kolendrą. Przykryte odstawiam do lodówki na około godzinę.
  2. Po tym czasie cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam cebulę, gdy lekko się zrumieni dodaję pokrojone mięso. Smażę z wszystkich stron, żeby się zrumieniło. Dodaję pół szklanki wrzątku. Przykrywam i duszę ok. 30 minut.
  3. Gdy mięso będzie miękkie  dodaję fasolkę (mrożoną wcześniej rozmrażam). Gotuję jeszcze przez 10-15 minut. Doprawiam papryką i solą. Posypuję rozmarynem, a przed podaniem obficie serem.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s