Dziś kolejna wariacja z wieprzowiną w roli głównej.
Składniki:
- 350-400g wieprzowiny (łopatka, szynka),
- 400g fasolki szparagowej (może być mrożona),
- 1 cebula,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- łyżeczka rozmarynu,
- sól do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- 100-150g sera pleśniowego typu rokpol.
Wykonanie:
- Mięso myję i osuszam. Kroję w kostkę. Posypuję solą i kolendrą. Przykryte odstawiam do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam cebulę, gdy lekko się zrumieni dodaję pokrojone mięso. Smażę z wszystkich stron, żeby się zrumieniło. Dodaję pół szklanki wrzątku. Przykrywam i duszę ok. 30 minut.
- Gdy mięso będzie miękkie dodaję fasolkę (mrożoną wcześniej rozmrażam). Gotuję jeszcze przez 10-15 minut. Doprawiam papryką i solą. Posypuję rozmarynem, a przed podaniem obficie serem.
Smacznego!
Reklamy