Tarta z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem

tarta z ciasta franc.

Czasem zdarza się taki dzień, gdy brak jest konkretnego pomysłu na obiad czy kolację. Wtedy przydałoby się coś łatwego i smacznego. Na takie okoliczności warto mieć w lodówce ciasto francuskie i coś do niego. Można wtedy szybko wyczarować coś pysznego. U mnie w tym przypadku było klasycznie szpinak w połączeniu z fetą. Wyszło smacznie i efektownie.

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • pół opakowania szpinaku mrożonego (ok. 250-300g),
  • 100-150g sera typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Rozmrożony szpinak mieszam z pokruszonym serem. Dodaję przeciśnięty czosnek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  2. Ciasto lekko rozwałkowuję. Przekładam do formy do tart wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nadmiar ciasta wystający poza boki formy odkrawam i odkładam na bok. Wylewam farsz.
  3. Na wierzch układam skrawki pozostałego ciasta. Najlepiej w postaci cienkich pasków.
  4. Piekę w nagrzanym do 190C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s