Tort samochód

tort samochód
Mój Synek jest wielkim fanem motoryzacji. Dlatego w ubiegłym roku, na jego drugie urodziny, zrobiłam tort w kształcie samochodu.
Czas płynie zaskakująco szybko. Nim obejrzałam się, minął rok. Kolejny tort dla Maluch będę robić już wkrótce. Gdy zapytałam mojego prawie trzylatka jaki kształt ma mieć tegoroczny tort, bez chwili wahania odpowiedział: samochód! Tak więc będzie kolejny samochód. Tym razem muszę wykombinować jakiś inny model:) A tymczasem przedstawiam ubiegłoroczny kwaskowy i rześki tort cytrusowy w formie samochodu. Zdecydowałam się na masę cytrusową, ponieważ jest mało słodka i ma orzeźwiający smak. Tort z podobną masą znajdziecie tu. Wbrew pozorom tort robi się bardzo szybko, a ozdabianie go to sama przyjemność.
  Biszkopt (na tortownicę ok. 20-22cm):
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru.
Wykonanie:
  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na pianę (musi być sztywna i lśniąca). Dodaję stopniowo cukier i wciąż ubijam. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
  2. Obie mąki przesiewam i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą.
  3. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód!). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 35-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, tortownicę z ciastem uderzam lekko o blat.
  4. Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję na 3 blaty.
Masa cytrusowa:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 370g miękkiego masła.
Wykonanie:
  1. Z wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem owoców ścieram skórkę. Następnie wyciskam z owoców sok (potrzebne pół szklanki).
  2. Jedną szklankę mleka gotuję, a drugą miksuję z mąką, jajkami, cukrem i startą skórką pomarańczy i cytryny. Gotujące mleko zestawiam z ognia i mieszam z powstałą masą. Stawiam na małym ogniu i cały czas mieszam, aż uzyskam budyń. Odstawiam do ostudzenia i mieszam co jakiś czas.
  3. Gdy budyń jest całkowicie zimny miksuję go na najwyższych obrotach i stopniowo dodaję sok z cytrusów.
  4. Następnie miksuję masło, aż uzyskam puszystą masę. Stopniowo dodaję do niej budyń. Powstałą masę odstawiam na godzinę do lodówki.
Wykonanie tortu:
Blaty biszkoptu nasączam wodą z cytryną (1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem z połowy cytryny). Przekładam masą cytrusową. Następnie tort kroję na trzy części, aby uzyskać dwie części półokrągłe i trochę prostokątny środek. Półkola łączę ze sobą i tak powstaje góra samochodu i ustawiam ją na środkowej części tortu (prostopadle do reszty tortu). Dekoruję pozostałą masą cytrusową, roztopioną czekoladą, owocami i ciastkami.
Smacznego!
facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s