Duszona szynka wieprzowa w sosie musztardowym

szynka w sosie musztardowym

Wieprzowinę lubię najbardziej w ugotowanej postaci, a najlepiej w towarzystwie pysznego sosu. Takie kruche, soczyste i aromatyczne mięso. W takim wydaniu daje dużo możliwości kombinowania z dodatkami. U nas tym razem z kluskami z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • ok. 0,5kg surowej szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pól szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Kroję w plastry ok. 1,5 cm grubości (należy pamiętać, aby kroić w poprzek włókien). Plastry rozbijam lekko tłuczkiem. Solę z każdej strony i odstawiam na około 1 godzinę.
  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na obszernej patelni z przykrywką rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, solę i smażę przez kilka chwil. Dodaję plastry mięsa. Każdy kawałek smażę z obu stron. Po kilku minutach zalewam wrzątkiem (tak aby mięso było przykryte wodą). Gdy całość się zagotuje przykrywam i duszę, aż mięso zmięknie (ok. pół godziny).
  3. Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Po zestawieniu z ognia dodaję jogurt wymieszany z musztardą. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję zieleniną.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s