Wieprzowinę lubię najbardziej w ugotowanej postaci, a najlepiej w towarzystwie pysznego sosu. Takie kruche, soczyste i aromatyczne mięso. W takim wydaniu daje dużo możliwości kombinowania z dodatkami. U nas tym razem z kluskami z kaszy jaglanej.
Składniki:
- ok. 0,5kg surowej szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- pól szklanki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Mięso myję i osuszam. Kroję w plastry ok. 1,5 cm grubości (należy pamiętać, aby kroić w poprzek włókien). Plastry rozbijam lekko tłuczkiem. Solę z każdej strony i odstawiam na około 1 godzinę.
- Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na obszernej patelni z przykrywką rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, solę i smażę przez kilka chwil. Dodaję plastry mięsa. Każdy kawałek smażę z obu stron. Po kilku minutach zalewam wrzątkiem (tak aby mięso było przykryte wodą). Gdy całość się zagotuje przykrywam i duszę, aż mięso zmięknie (ok. pół godziny).
- Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Po zestawieniu z ognia dodaję jogurt wymieszany z musztardą. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję zieleniną.
Smacznego!
Reklamy