Kotlety z jajek

kotlety jajeczne

Jajeczne kotlety. Propozycja na bezmięsny obiad lub śniadanie. Do tego świeże warzywa i mamy pyszną wyżerkę. Kotlety można dowolnie przyprawiać, ja dodałam dużo szczypiorku, ale można jeszcze dodać kilka pieczarek lub pokrojoną paprykę. Tak czy siak mając zapas jajek można stworzyć całkiem fajne i pożywne danie.

Składniki:

  • 7-8 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 surowe jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (można zastąpić np. kukurydzianą),
  • duża garść pokrojonego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

oraz do obtoczenia kotletów

  • bułka tarta lub mąka kukurydziana.

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka obieram i kroję drobno. Dodaję surowe jajka, szczypiorek, bułkę tartą i mąkę. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
  2. Formuje kulki, lekko je zgniatam i obtaczam w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
  3. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s