Domowe batony fit

batony fit

Jak dobrze, że są takie słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia. I można zjeść więcej i przy okazji zjeść zdrowo. Poszukując przepisu na małe co niecoś do podjedzenia w zimowe popołudnia natknęłam się na ten klik, trochę go zmodyfikowałam i wyszły super zdrowe przepyszne batony. Trudno poprzestać na jednym, ale biorąc pod uwagę, że są bez cukru i zawierają tyle dobra spokojnie można się zapomnieć.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków migdałowych,
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej,
  • 0,75 szklanki ziaren słonecznika,
  • 0,5 szklanki suszonych owoców (daktyle, żurawina, śliwki, jeśli wybieramy większe owoce kroimy na drobniejsze kawałki),
  • 0,5 szklanki miodu w płynnej postaci,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli użyjemy mniej słodkich owoców lub lubimy bardziej słodkie słodycze;)),
  • szczypta soli,

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki wsypuję do miski i mieszam dokładnie. W mniejszej misce mieszam płynne. Następnie łącze suche z płynnymi.
  2. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowuję równomiernie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15 minut (do momentu, gdy brzeg ciasta zacznie się rumienić).
  3. Wystudzony placek kroję na dowolnej wielkości prostokąty. I zajadam niemalże do woli;)

Smacznego!

facebook

One thought on “Domowe batony fit

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s