Zupa pomidorowa z nutą cynamonu

pomidorowa

Kiedyś myślałam, że dobra zupa pomidorowa musi pachnieć, poza pomidorami oczywiście, bazylią i warzywami. Tak myślałam dopóki nie spróbowałam tej z dodatkiem cynamonu. Już nie gotuję inaczej. Taka smakuje nam najlepiej. Robi się błyskawicznie.

Warto mieć zapas rosołu (np. zamrożonego) i przecier pomidorowy w słoiku (najlepiej domowy). Połączyć zagotować i zupa gotowa. Cynamon w zupie jest ledwie wyczuwalny, a jednak smakowo robi wiele dobrego. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • ok. 1,5 -2 litry rosołu,
  • 400ml domowego lub ok. 100g kupionego przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1-2 szczypty cynamonu,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do przystrojenia.

Wykonanie:

  1. Rosół podgrzewam. Dodaję przecier pomidorowy. Mieszam. Gdy przecier się rozpuście i zupa zacznie się gotować zdejmuję z ognia.
  2. Doprawiam cynamonem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodaję jogurt, najpierw mieszając go z niewielką ilością zupy. Potem mieszam z całą zupą.
  3. Zupę podaję z ryżem połączonym z kaszą jaglaną (1 szklanka ryżu, pół szklanki kaszy jaglanej).
  4. Płuczę na gęstym sicie. Zalewam 3 szklankami wody, solę do smaku i gotuję na małym ogniu       ok. 15 minut.

Smacznego!

facebook

One thought on “Zupa pomidorowa z nutą cynamonu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s