Domowy jogurt

domowy jogurt

Domowy jogurt z miodem

Pyszny jogurt bez dodatku mleka w proszku i żelatyny. Naturalnie i zdrowo. Tak jak lubię najbardziej. A co równie ważne dzięki domowej, jogurtowej produkcji zaoszczędzamy całkiem niezła sumkę miesięcznie. Polecam!

Składniki:

  • ok. 1L mleka,
  • 150g naturalnego jogurtu (ok. 5-6 łyżek),

Wykonanie:

  1. Mleko podgrzewam do temperatury ok. 40-50 stopni (ma być lekko cieplejsze od tego, które podgrzewamy do rozpuszczenia drożdży do ciasta, czyli ciepłe nie gorące).
  2. Jogurt mieszam z niewielką ilością podgrzanego mleka, a następnie dodaję do reszty mleka. Mieszam. Przykrywam (ja korzystam z ok. litrowego słoika z zakrętką) otulam grubym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na 8-10 godzin (jogurt robi się bardziej kwaśny im dłużej stoi w cieple). Najlepiej, żeby była to stała temperatura ok. 30°C (u nas świetnie sprawdza się szafka w łazience obok zawsze gorącego kaloryfera).
  3. Po tym czasie gęsty jogurt wstawiam do lodówki, żeby się schłodził. Tak możemy przechowywać go do 7 dni. Przy produkcji następnej partii warto posłużyć się porcją (5-6 łyżek) poprzedniego. W ten sposób ciągle mamy domowy jogurt bez konieczności kupowania innego.

Smacznego!

4 thoughts on “Domowy jogurt

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s