Ciastka kokosowo-owsiane

ciastka kokosowo-owsiane

To będą ciastka z kategorii tych częściej robionych w naszym domu. Powstały całkiem spontanicznie i z potrzeby zaspokojenia łakomstwa pt. „coś za mną chodzi”. Upieczone w środku nocy narobiły takiego zapachu, że trudno było oprzeć się im i poprzestać na jednym czy dwóch. Łakomstwo usprawiedliwiał jedynie całkiem  dobry skład ciastek. Płatki owsiane, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe, niewielka ilość cukru… Z lżejszym sumieniem można poddać się temu szaleństwu.

Następnego dnia po szybkim śniadaniu rzuciliśmy się na nie, bo wciąż były równie pyszne.

Polecam, choć nie zachęcam do nocnego podjadania;)

Składniki (na dwie blachy ciastek):

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
  • pół szklanki kefiru, jogurtu bądź maślanki,
  • 1 jajko,
  • 100g masła,
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowego),
  • szczypta soli.

oraz

  • do obtoczenia ciastek ok. 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Składniki:

  1. Wszystkie suche składniki wsypuję do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję kefir, jajko i masło. Wyrabiam jednolite ciasto.
  2. Ciasto rozwałkowuje podsypując lekko mąką. Wykrawam krążki, obtaczam w wiórkach kokosowych i lekko spłaszczam dłońmi. Im ciastka cieńsze tym lepsze. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10-15 minut, aż ciastka ładnie przyrumienią się.

Smacznego!

facebook

One thought on “Ciastka kokosowo-owsiane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s