Filety z ryby w cebulowej panierce

mintaj w cebulowej panierce

Jeśli nie macie koncepcji na smażoną rybę, a chcecie coś odmienić to koniecznie spróbujcie tej w panierce z cebuli. Jest chrupiąca i dosyć gruba. Do tego pachnie obłędnie. W ten sposób można przygotować dowolną rybę. Polecam!

Składniki:

  • 3 filety z ryby (u mnie tym razem z mintaja),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • ok. 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety myję i osuszam. Posypuję solą i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Przykrywam i odstawiam na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę obieram i ścieram na tarce na najdrobniejszych oczkach, tak żeby powstała papka. Mieszam z roztrzepanym jajkiem. Dodaję sól i pieprz.
  3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz.
  4. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie w jajku z cebulą i ponownie w mące. Warto przy tym pomagać sobie palcami i panierkę „przyklepać”.
  5. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach. Przed podaniem posypuję świeżo starta skórką z cytryny.

Smacznego!

 

facebook

2 thoughts on “Filety z ryby w cebulowej panierce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s