Naleśniki z kaszy jaglanej

naleśniki z kaszy jagl.

Zdrowsza odmiana dla tradycyjnych naleśników. W smaku troszkę bardziej mączne, ale zupełnie to nie przeszkadza, gdy zjadamy ciepłe. Zimne mogą się łamać, ale jest na to sposób, wystarczy je dobrze podgrzać. Świetne na słodko jak i na słono. Polecam!

Składniki:

  • 10 solidnych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego,
  • 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (ja dodaję po parę łyżek jednej i drugiej),
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ma być trochę gęstsze od zwykłego naleśnikowego).
  2. Patelnie rozgrzewam, lekko smaruję olejem. Wylewam porcję ciasta (troszkę grubszą warstwę niż przy tradycyjnych naleśnikach, można pomóc sobie silikonowym pędzlem) i smażę z obu stron na złoty kolor. Patelnię smaruję olejem co jakiś czas, niekoniecznie przed każdym naleśnikiem. Na początku miałam trudności przy smażeniu, dlatego jeśli będą kłopoty z odwracaniem naleśnika na drugą stronę (będzie się rwał lub przywierał do dna) lepiej przetestować inne patelnie i wybrać tę najodpowiedniejszą. Ja smażę na niewielkiej patelni z ceramiczną powłoką.
  3. Naleśniki podaję z twarogiem, powidłami lub zjadam tak po prostu, gorące z patelni;)

Smacznego!

facebook

One thought on “Naleśniki z kaszy jaglanej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s