Tort truskawkowo-cytrynowy

tort trusk-cytryn.

Mąż stwierdził, że jest to wyśmienity tort. Ja osobiście wolę torty czekoladowe, chałwowe, kawowe itp. Najważniejsze, że jubilat był zachwycony. Tort jest z tych mało słodkich i kwaskowych. Do jego zrobienia wykorzystałam moją ulubioną i niezawodną masę budyniową.

Tym razem biszkopt upiekłam według innego przepisu i chyba będę na razie mu wierna. Jest bardzo puszysty i dzięki dodatkowi skórki z cytryny bardzo aromatyczny.

Tort polecam amatorom kwaśnych smaków;)

Składniki na biszkopt (na tortownicę 24-25cm):

  • 6 jajek,
  • 135g cukru,
  • 90g mąki pszennej,
  • 45g mąki ziemniaczanej (lub kakao, gdy robimy biszkopt kakaowy),
  • 1 niepełna łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej,

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam. Odstawiam
  2. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z połową cukru na puszystą masę (ja robię to za pomocą miksera), gdy masa dwukrotnie zwiększy swoją objętość odstawiam ją. Masę można ubijać trzepakiem nad garnkiem z gotującą wodą, wówczas żółtka szybciej uzyskają pożądaną konsystencję).
  3. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie bardzo sztywna (po wyjęciu ubijaka na powierzchni pojawi się “haczyk”) dodaję stopniowo cukier wciąż ubijając, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  4. Wracam do masy z żółtek. Lekko ją jeszcze ubijam i dodaję do niej połowę piany z białek. Mieszam ostrożnie trzepaczką rózgową lub szpatułką. Następnie w trzech „ratach” dodaję przesiane mąki i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą. Na koniec dodaję resztę ubitej piany z białek. Delikatnie łączę z ciastem. Dodaję utartą skórkę z cytryny. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
  5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu tortownicę z ciastem lekko uderzam o blat stołu (dzięki temu biszkopt jest równy, ewentualny brzuszek znika). Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy (wcześniej oddzielam nożem od boków tortownicy) i kroję na 3 blaty.

Składniki na masę:

  • 3 budynie śmietankowe,
  • 0,75l mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 cytryny,
  • 10 łyżek musu z truskawek (można zrobić miksując rozmrożone i odsączone truskawki lub odsączone truskawki z kompotu, wtedy masa truskawkowa będzie nieco słodsza)

oraz

  • 5 łyżek musu z truskawek,
  • poncz zrobiony z 300ml przegotowanej, ostudzonej wody i połowy cytryny.

Wykonanie:

  1. Pół litra mleka gotuję. Resztę mieszam z budyniami i 3 łyżkami cukru. Gdy mleko będzie bliskie wrzenia, zestawiam z ognia i wlewam rozpuszczone budynie. Mieszam dokładnie i gotuję przez kilka chwil.
  2. Budyń odstawiam do ostudzenia i mieszam co jakiś czas.
  3. Miękkie masło umieszczam w misie robota i miksuję na puszystą masę. Następnie stopniowo dosypuję cukier puder, a potem po łyżce wystudzony budyń i powoli sok z jednej cytryny.
  4. Masę dzielę na dwie części 1/3 i 2/3. Do jednej, mniejszej dodaję sok i skórkę z drugiej cytryny (dodaję powoli cały czas miksując). Do drugiej większej części dodaję mus z truskawek (w tym przypadku nie miksuję lecz mieszam łyżką). Obie masy odstawiam do lodówki.
  5. Biszkopt kroję na trzy blaty.
  6. Układam pierwszy na paterze i nasączam ponczem. Smaruję musem truskawkowym, a następnie masą truskawkową. Potem układam drugi blat, nasączam i smaruję masą cytrynową (pozostawiam trochę masy do dekoracji tortu). Na koniec kładę trzecią ostatnią część biszkoptu, nasączam ponczem i smaruję górę i boki tortu kremem truskawkowym. Ozdabiam pozostałą masą cytrynową.
  7. Tort odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

 

tort trusk. cytr. 1

 

facebook

3 thoughts on “Tort truskawkowo-cytrynowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s