Faworki (chrust)

faworki

Karnawał to świetny czas na tego typu smakołyki. Faworki są szybkie do zrobienia, chrupiące i mało słodkie. Obłędnie smakują nawet następnego dnia.

składniki:

  • 300g mąki pszennej,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • 4 żółtka i jedno całe jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu (ja pominęłam tym razem)
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Z podanych składników wyrabiam jednolite ciasto. Następnie przez 5-10 minut obijam je wałkiem, do czasu, aż powstaną w cieście widoczne pęcherzyki.
  2. Potem rozwałkowuję cienko i wycinam paski o długości około 10 cm, w których robię nacięcie, a następnie przekładam przez uzyskany otwór jeden koniec paska.
  3. Smażę na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osuszam na ręczniku papierowym i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

2 thoughts on “Faworki (chrust)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s