Zupa kartoflana na kiełbasie

 

zupa kartoflana

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak solidna zupa. Ta jest z dodatkiem kiełbasy, więc jest bardzo pożywna. Do tego lekko kwaśna za sprawą kapusty kiszonej. Idealna na jesienno-zimowe długie popołudnia:)

Składniki:

  • 250g cienkiej, dobrej jakości kiełbasy,
  • 450g kiszonej kiełbasy,
  • 500g ziemniaków,
  • 850ml gorącego rosołu, wywaru wołowego lub wrzątku,
  • 1 cebula,
  • 1 płaska łyżeczka kminku,
  • 3-4 suszone śliwki lub 2-3 łyżeczki śliwkowych powideł,
  • olej do smażenia,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • drobno pokrojony szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Kiełbasę obieram i kroję w kostkę lub cienkie plastry.
  2. Cebulę i ziemniaki obieram. Cebulę kroję drobno, a ziemniaki w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę. Smażę, aż lekko się zrumieni.
  4. Dodaję kiełbasę i lekko przypiekam. Następnie dorzucam ziemniaki, kapustę i kminek. Smażę przez chwilę i zalewam gorącym rosołem. Dodaję pokrojone suszone śliwki lub powidła śliwkowe i doprawiam do smaku solą. Gotuję przez 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  5. Przed podaniem posypuję zieleniną i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s