Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

kotlet schabowy w panierce z ziemniaków

Dziś wypróbowałam. Schabowy inaczej. Taki placek ziemniaczany z kotletem w środku. Smakowało nam bardzo:)

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Rozbijam dokładnie na cienkie kotlety. Solę z każdej strony. Odstawiam.
  2. Ziemniaki i cebulę obieram i ścieram na drobnych oczkach. Odsączam dokładnie z soku. Dodaję przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszam z jajkiem, mąką i rozmarynem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz.
  4. Mięso obtaczam w cieście z ziemniaków (najlepiej zrobić to za pomocą dłoni) i smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

 

kotlet schabowy w panierce z ziemniaków 1

 

facebook

3 thoughts on “Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s