Domowa karpatka

karpatka

Pyszna, z chrupiącym ciastem, doskonałym, niezbyt słodkim i niezbyt ciężkim kremem. Nieskromnie powiem, bo muszę: doskonała! Polecam!

 

Składniki na ciasto:

  • 125g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Masło z wodą rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Do całkowicie rozpuszczonego masła dodaję mąkę i szybko mieszam do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Gdy masa lekko przestygnie miksuję dodając szczyptę soli i po jednym jajku, a na koniec proszek do pieczenia.
  2. Masę dzielę na dwie części. Starannie (ciasto jest ciągnące) rozprowadzam na formie wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. Ja używam blach z piekarnika, wtedy ciasto wychodzi bardziej podzielne, a góry równie wysokie. Można jednak użyć foremek o wymiarach ok. 25-30cm, ale wtedy ciasto jest bardzo wysokie i ma grubą warstwę kremu. Dlatego warto się pomęczyć i rozsmarować masę na większej powierzchni.
  3. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 25 minut.  Podobnie postępuję z drugą warstwą.

 

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru pudru (można więcej jeśli lubicie bardziej słodkie desery),
  • sok z jednej cytryny,
  • 200g miękkiego masła.

oraz

  • cukier puder do pospania wierzchu ciasta

Wykonanie:

  1. Dwie szklanki mleka przelewam do garna i gotuję. Trzecią szklankę miksuję z jajkami, cukrem waniliowym i mąkami. Gdy mleko w garnku będzie bliskie wrzenia zestawiam z ognia i mieszam z mlekiem zmiksowanym z mąką i jajkami. Ponownie stawiam na ogniu mieszam do momentu, aż masa zgęstnieje. Jeszcze chwilę gotuję. Zestawiam z ognia. Studząc mieszam co jakiś czas.
  2. Gdy budyń będzie wystudzony w misie miksera miksuję masło. Stopniowo dodaję cukier puder, gdy powstanie puszysta masa dodaję po dwie łyżki budyniu. Na koniec powoli dodaję sok z cytryny.
  3. Gotową masę przekładam na pierwszą warstwę ciasta, tak aby na brzegach zostawić trochę miejsca (wtedy krem nie ucieknie poza ciasto, gdy położymy drugą warstwę). Kładę drugie ciasto lekko dociskając. Wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, choć nie jest to konieczne, dla takich łakomczuchów jak ja;)

Smacznego!

facebook

 

One thought on “Domowa karpatka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s