Kęski a’la nachos z ciasta drożdżowego

kęski z ciasta drożdżowego

To był hit naszej domowej „imprezy” sylwestrowej. Chrupiące, aromatyczne i niezawodne kęski. Świetne z prezentowanym wcześniej dipem.

Składniki:

  • ok. 400-450g mąki pszennej,
  • 10g świeżych drożdży lub 5g instant,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250ml letniej wody,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy).

Wykonanie:

  1. Świeże drożdże oraz cukier rozpuszczam w wodzie.
  2. Do miski wsypuję mąkę oraz sól. Dodaję rozpuszczone w wodzie drożdże oraz oliwę. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste odstawiam w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką (do podwojenia objętości) na ok. 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuje je i wykrawam dowolne kształty. Smażę na złoty kolor na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
  4. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach. Podaję z ulubionymi dipami.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Kęski a’la nachos z ciasta drożdżowego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s