„Odchudzona” sałatka jarzynowa z warzyw ugotowanych na parze

sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka z nieco innej odsłonie. Lekka, zdrowa i smaczna.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 jabłko,
  • 2 jajka,
  • 1 por (jasna część),
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Marchew, selera, pietruszkę, ziemniaki myję i obieram. Kroję na grube kawałki. Układam na tacach parowaru. Gotuję przez 15-20 minut (warzywa muszą być al dente).
  2. Jajka gotuję na twardo.
  3. Pora oczyszczam, myję i drobno kroję. Posypuję solą. Odstawiam.
  4. Ugotowane, wystudzone warzywa kroję w kostkę. Dodaję pokrojone jabłko, jajka i pora.
  5. Jogurt mieszam z olejem. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam z sałatką.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s