Potrawka z indyka z kaszą jaglaną

potrawka z indyka

Są takie dni, gdy potrzebny jest szybki nieskomplikowany obiad. Wtedy z pomocą przychodzi mi jednogarnkowe danie. Najlepiej, żeby zawierało trochę mięsa, trochę warzyw i trochę kaszy. Tym razem wykorzystując to co było dostępne w domu zrobiłam potrawkę z filetów z piersi indyczej. Można wzbogacić ją ulubionym serem posypując potrawę przed końcem duszenia. Potrawka świetnie smakuje z tzatzikami.

Składniki:

  • 400g filetów z indyka,
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • liście laurowe,
  • pęczek natki pietruszki,
  • curry, kolendra,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso płuczę, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paski. Posypuję solą, curry i mieloną kolendrą. Odstawiam.
  2. Warzywa obieram kroję w grubą kostkę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz. Smażę na nim warzywa, następnie dodaję kawałki mięsa. Smażę z każdej strony.
  4. Następnie zalewam wrzątkiem, tak aby wszystko dobrze przykryło się wodą. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Lekko solę. Gdy się zagotuję, przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 10 minut.
  5. Kaszę dokładnie płuczę na gęstym sicie. Dodaję do potrawy. Duszę do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s