Bułki cebulowe

bułki cebulowe
Proste i smaczne. Nie wymagają szczególnych dodatków. Wystarczy masło, żeby było wybornie. Polecam!
Składniki:
  • 6 szklanek mąki pszennej (można jedną szklankę mąki białej zastąpić mąką razową),
  •  3-4 cebule drobno pokrojone,
  •  3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  •  2 łyżeczki soli,
  •  1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie),
  •  2 łyżki świeżego szczypiorku lub 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  •  pół szklanki letniego mleka,
  •  1,5 szklanki letniej wody,
  •  25g świeżych drożdży,
  •  jedno roztrzepane jajko do posmarowania bułek.

 

Wykonanie:

  1. Cebulę smażę na maśle, aż będzie rumiana.
  2. Do letniego mleka dodaję cukier, łyżkę mąki i drożdże. Odstawiam przykryte w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozpuszczone drożdże, wystudzoną cebulę oraz pozostałe składniki. Przez kilka minut wyrabiam ciasto. Jeśli jest lepkie można dosypać mąkę, ale maksymalnie pół szklanki. Przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości).
  4. Następnie z ciasta formuję bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzi ok. 25 bułek na dwie blachy). Przykrywam ściereczką i ponownie odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-45minut, aż się napuszą). Po tym czasie bułki z pierwszej blachy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200ºC ok. 20 minut (aż będą rumiane). Tak samo postępuję z bułkami na drugiej blasze. Po wyjęciu studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s