Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

 

śledzie śmiet.

Moje odkrycie z ubiegłego roku. Lekko winne, delikatne i soczyste śledziki… Pyszne!

Składniki:

  • 500g śledzi (najlepiej w zalewie octowej),
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • 1 duża cebula,
  • 350-400g gęstej śmietany (co najmniej 18%),
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki skórki z cytryny,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie:

  1. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na pół godziny.
  2. W tym czasie obieram cebulę i kroję drobno (najlepiej w cienkie piórka). Zalewam wrzątkiem, a następnie odcedzam na gęstym sicie.
  3. Jabłka dokładnie myję i ścieram ze skórką na tarce na grubych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny.
  4. Śledzie odcedzam na sicie. Kroję na mniejsze kawałki.
  5. Śmietanę mieszam z olejem lnianym, cebulą, jabłkiem i skórką cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Do śmietany dodaję pokrojone śledzie i delikatnie mieszam. Posypuję natką pietruszki. Odstawiam do lodówki na około godzinę. Po tym czasie zajadam bez opamiętania;)

Smacznego!

facebook

One thought on “Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s