Makaron (łazanki) z kapustą i pieczarkami

makaron z kapustą i pieczarkami

Uwielbiam wszystko co zawarte w tej pysznej potrawie. Do tego kojarzy mi się ona z Wigilią. W moim wydaniu kapusta kiszona (zresztą jak w każdej mojej potrawie z jej udziałem) nie jest pozbawiona swego naturalnego i zdrowego kwasu. Obrabiam ją taką jaka jest, prosto z beczki, bez płukania. Taka smakuje nam najbardziej. Makaron jest lekko kwaskowaty i jednocześnie słodkawy za sprawą cebuli. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Proste i smaczne:)

Składniki:

  • 300g kapusty kiszonej,
  • 300g pieczarek,
  • 300g makaronu,
  • 2 małe cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kapustę kroję na drobniejsze kawałki. Na jednej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i smażę na nim kapustę, aż lekko się zrumieni. Gdy zacznie zbytnio się przypiekać dolewam kilka łyżek gorącej wody. Duszę przez 10 minut.
  2. W tym czasie gotuję makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
  3. Cebulę obieram i siekam w kostkę lub piórka. Pieczarki obieram i grubo kroję.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę. Następnie dodaję pieczarki. Podsmażone pieczarki z cebulą łączę z kapustą. Na koniec dodaję makaron. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Makaron (łazanki) z kapustą i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s