Śledzie w zalewie octowej

śledzie

Czy wyobrażacie sobie okres przedświąteczny i dzień wigilijny bez śledzi? Ja nie. U mnie to obowiązkowa potrawa każdego roku. Mogłabym jeść je bez końca i nigdy mi się nie nudzą. Tym razem klasyczna wersja w zalewie octowej, ale uwielbiam również w innych wydaniach, które mam nadzieje zaprezentuje jeszcze przed świętami:)

Składniki:

  • 0,5kg śledzi (ok. 8 płatów),
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego (może być zwykły spirytusowy),
  • 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • parę ziaren pieprzu,
  • kilka goździków,

Wykonanie:

  1. Śledzie płuczę w wodzie, a następnie zalewam czystą wodą i odstawiam na pół godziny.
  2. W tym czasie gotuję 1,5 szklanki wody. Po zagotowaniu dodaję ocet, sól i cukier. Odstawiam do wystudzenia.
  3. Cebulę kroję w kostkę lub piórka. Umieszczam na gęstym sicie i zalewam wrzątkiem.
  4. Gdy śledzie odmiękną, odsączam je na sitku. Następnie kroję na mniejsze kawałki. W słoiku (ok. 1l) układam warstwami cebulę i pokrojone śledzie. Następnie zalewam wcześniej przygotowaną zalewą oraz olejem. Dodaję przyprawy.
  5. Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki na 24 godziny (ja nie przestrzegam czasu oczekiwania zajadam po kilku godzinach, ale im dłużej śledzie się „przegryzają” z zalewą tym są lepsze;))

Smacznego!

 

facebook

One thought on “Śledzie w zalewie octowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s