Brukselka z prażonymi migdałami

brukselka

O tym, że brukselka jest bardzo zdrowa pisać nie muszę. Ale o tym, że jest smaczna koniecznie. Zachęcam do przyrządzania potraw z jej udziałem, bo to pyszne, samo zdrowie! A ta z migdałami to już niebo w gębie. Polecam!

Składniki:

  • 0,5kg brukselki
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 50g blanszowanych i posiekanych migdałów,
  • 2-3 łyżki masła.

Wykonanie:

  1. Brukselkę oczyszczam pozbywając się starych, uschniętych liści. Można poprzedniego dnia zamrozić, żeby uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania i pozbycia się gorzkiego posmaku. Nie jest to jednak konieczne, jeśli czas nas goni wystarczy brukselkę wymoczyć w bardzo zimnej wodzie
  2. Przed gotowaniem każdą brukselkę nacinam robiąc krzyżyk od strony łodygi. Wrzucam do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru. Gotuję 10 minut. Odcedzam. Gdy lekko przestygnie kroję na pół.
  3. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę na nim migdały, aż lekko się zrumienią. Następnie dodaję brukselkę z pokrojonym czosnkiem. Jeszcze smażę przez kilka minut. I podaję.

Smacznego!

 

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s