Drożdżówki z truskawkami

drożdżówki z truskawkami
Nie ma większej radości w chłodne jesienno-zimowe dni, jak jedzenie pachnące latem. A gdy szybko można takie zrobić to już pełnia szczęścia. Dziś proponuję pyszne bułki z mrożonymi truskawkami lub innymi dowolnymi owocami jakimi obecnie dysponujecie w zamrażalniku (jagody, maliny, poziomki czy porzeczki). Żeby nadać im trochę zimowego szyku posypałam je cukrem pudrem;)
Składniki
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (oraz do podsypania),
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 1 jajko,
  • 60g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 14g świeżych drożdży,
 oraz
  • ok. 400g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Do letniego mleka dodaję drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Następnie łączę z pozostałymi składnikami. Wyrabiam do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawiam przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ok. 60 minut).
  2. Po tym czasie wyrabiam jeszcze krótko i formuję bułki. Układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i czekam, aż się napuszą (ok. 30 minut).
  3. Następnie w każdej bułce robię wgłębienie (najlepiej dnem szklanki), w którym układam pokrojone truskawki (można wcześniej wgłębienie lekko posypać bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z truskawek).
  4. Bułki piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Drożdżówki posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

 facebook

4 thoughts on “Drożdżówki z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s