Oponki twarogowe

oponki

To jeden z klasyków w mojej rodzinie. Mój Maluch zajada z ogromnym apetytem pewnie to za sprawą tego kształtu. Wiadomo mały fan motoryzacji lubi wszystko co z nią związane, a zatem opony również;)

Składniki:

  • 300g twarogu,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • cukier z wanilią,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kefiru,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączę i wyrabiam jednolite ciasto. Ewentualnie dosypuję odrobinę mąki.
  2. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuję porcje ciasta na grubość ok. 0,5cm i wykrawam szklanką i kieliszkiem oponki.
  3. Smażę z obu stron na głębszym rozgrzanym tłuszczu. Układam na papierowych ręcznikach. Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

facebook

One thought on “Oponki twarogowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s