Ryba po grecku na parze

ryba po grecku

Lubię gotować w parowarze. Odkrywam inny smak znanych wcześniej potraw. Ryba po grecku smakuje inaczej, delikatniej… Co nie znaczy bez wyrazu. Zapach i intensywność smaków są niesamowite. O tym, że jest zdrowiej nawet nie wspominam…;) Polecam!

składniki na 3 porcje:

  • 350g filetów z ryby (u mnie czarniak),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół pora,
  • sól, pieprz,
  • szczypta kolendry,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obieram. Umieszczam na dwóch tacach parowaru (1 i 2) i gotuję ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie tace z warzywami zdejmuję z parowaru i odstawiam do wystudzenia.
  4. Rybę układam na trzeciej tacy. Posypuję cienkimi plasterkami czosnku i gotuję ok. 15-20 minut.
  5. Gdy warzywa odrobinę wystygną ścieram je na tarce na grubych oczkach.
  6. Cebulę i pora kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Najpierw wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pora, lekko solę. Po kilku minutach dodaję starte warzywa i koncentrat pomidorowy. Dolewam niewielką ilość wrzątku. Doprawiam do smaku kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
  7. Rybę po ugotowaniu posypuję solą oraz natką pietruszki. Podaję z przygotowanymi wcześniej warzywami.

Smacznego!

facebook

One thought on “Ryba po grecku na parze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s