Warzywne kotlety z soczewicą

kotlety z soczewicy

Chrupiące i smaczne kotlety dla amatorów bezmięsnych dań. A dla tych drugich (czyli amatorów mięsa) można podać z gulaszem. Świetnie smakują także ze świeżymi warzywami oraz dipem.

 

Składniki:

  • 180g soczewicy,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki płatków owsianych,
  • jajko (opcjonalnie),
  • szczypta rozmarynu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

oraz

  • mąka krupczatka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Soczewicę płuczę na sitku. Następnie zalewam wrzątkiem, lekko solę i gotuję ok. 20 minut.
  2. Marchew, ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach.
  3. Gdy soczewica będzie miękka odsączam na sicie. Następnie mieszam ze startymi warzywami. Dodaję przeciśnięty czosnek, mąkę, płatki owsiane i przyprawy (oraz ewentualnie jajko). Wszystko dokładnie mieszam (jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze trochę mąki) i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Uformowane kotlety obtaczam w mące i smażę z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

3 thoughts on “Warzywne kotlety z soczewicą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s