Drożdżowe pierożki z cebulą (knysze)

knysze

Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:)

Składniki na ciasto:

  • 280g mąki orkiszowej,
  • 15 świeżych drożdży,
  • 4 łyżki ciepłego mleka lub wody,
  • 2 jajka,
  • 0,5 łyżeczki słodzidła np. ksylitol,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki miękkiego masła,

nadzienie:

  • 4 duże cebule,
  • olej do smażenia lub masło klarowane,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku

oraz

  • mleko do posmarowania

Wykonanie:

  1. Robię zaczyn – drożdże rozpuszczam w mleku lub wodzie, dodaję słodzik i odrobinę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
  2. W misce przesiewam mąkę. Dodaję rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie mieszam i wyrabiam, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (ewentualnie można odrobinę dosypać mąki). Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na ok. godzinę,  aż podwoi objętość.
  3. W tym czasie obieram i drobno kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę lekko posoloną cebulę, aż się zeszkli. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko tj. 2-3mm. Wykrawam krążki i nadziewam cebulą. Sklejam tak aby powstały trójkąty, albo tak jak jak zrobiłam, pierożki.
  5. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Kuchenkę rozgrzewam do 190°C. Przed upieczeniem pierożki smaruję z wierzchu mlekiem. Piekę, aż się zrumienią ok. 15 minut. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz