Drożdżowe pierożki z cebulą (knysze)

knysze

Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:)

Składniki na ciasto:

  • 280g mąki pszennej,
  • 25 świeżych drożdży,
  • 4 łyżki ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki miękkiego masła,

nadzienie:

  • 4 duże cebule,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku

oraz

  • mleko do posmarowania

Wykonanie:

  1. Robię zaczyn – drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i odrobinę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
  2. W misce przesiewam mąkę. Dodaję rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie mieszam i wyrabiam, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (ewentualnie można odrobinę dosypać mąki). Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na ok. godzinę,  aż podwoi objętość.
  3. W tym czasie obieram i drobno kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę lekko posoloną cebulę, aż się zeszkli. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko tj. 2-3mm. Wykrawam krążki i nadziewam cebulą. Sklejam tak aby powstały trójkąty, albo tak jak jak zrobiłam, pierożki.
  5. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Kuchenkę rozgrzewam do 190°C. Przed upieczeniem pierożki smaruję z wierzchu mlekiem. Piekę, aż się zrumienią ok. 15 minut. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s