Zupa porowa z chrzanem

zupa  porowa

Dziś jesienno-zimowa zupa rozgrzewająca. U nas obowiązkowa w chłodne dni. Zupa jest bardzo pożywna i raczej nie jest dietetyczna… Ale ten smak… ten zapach w domu… Po prostu przepyszna. Polecam:))

Składniki:

  • 8 średnich, obranych ziemniaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 800ml wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 pory,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1,5 łyżki chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Ziemniaki kroję w dosyć grubą kostkę. Oczyszczone pory kroję w plastry. Czosnek siekam.
  2. W dużym garnku rozgrzewam olej. Wrzucam ziemniaki i lekko je solę. Gdy będą już podsmażone, dorzucam pokrojony boczek i czosnek. Po kilku minutach dodaję pory. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionem warzywnym lub jeśli nie mam bulionu po prostu gorącą wodą (wówczas dodaję pół łyżeczki soli).
  3. Gotuję wszystko ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z chrzanem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Posypuję obficie natką pietruszki.
Smacznego!
facebook

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s