Kapusta z grochem

kapusta z grochem

Uwielbiam takie proste i dobrze znane potrawy. Mile się kojarzą i zawsze wychodzą. Tym razem uwielbiona przeze mnie kapusta z grochem. Można jeść ze smażonym boczkiem wędzonym lub/i smażoną cebulką. Zależy od okazji. W moim rodzinnym domu w wersji wigilijnej bez jakiegokolwiek mięsa. Bez względu na dodatki, zawsze smakuje wybornie.

Składniki:

  • 0,5kg grochu łupanego,
  • 1kg kapusty kiszonej,
  • 5 ziemniaków,
  • garść majeranku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz (w mojej wersji również ziołowy),
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • boczek wędzony (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Groch zalewam dużą ilości wody i odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję aż zmięknie (ok. 1 godzinę).
  2. Kapustę kroję na mniejsze kawałki. Zalewam zimną wodą i odciskam. Ponownie zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję w oddzielnym garnku przez ok. 1,5 godziny.
  3. Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie. Następnie ugniatam na pure.
  4. Gdy kapusta będzie ugotowana odlewam nadmiar wody, dodaję ugotowany groch i ziemniaki, posypuję majerankiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  5. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodaję do kapusty. Gotuję jeszcze parę chwil na małym ogniu. Przed podaniem można dodać usmażone kawałki boczku wędzonego.

Smacznego!

facebook

One thought on “Kapusta z grochem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s