Ciasto drożdżowe

drożdżowe

Są takie dni, gdy za człowiekiem chodzi coś na słodko, coś domowego, rodzinnego… Za mną to „coś” chodziło przez kilka dni. W końcu uległam i upiekłam zwykłe drożdżowe ciasto. Takie zwykłe, babcine. A przy tym tak pyszne. Czy może być coś lepszego od kromki ciepłego pachnącego drożdżowca… Do tego koniecznie kakao lub kawa z mlekiem.

 składniki na ciasto:

  • 550g mąki pszennej,
  • 25g drożdży,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 60g miękkiego masła,
  • 60g cukru (można dać więcej jeśli lubicie słodsze wypieki),
  • 250ml ciepłego mleka

do posypania:

  • 3 łyżeczki zwykłego cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewam do miski. W środku robię dołek. Drożdże kruszę i wsypuję do dołka. Dodaję cukier. Wlewam połowę mleka. I odstawiam na 20 minut.
  2. Po tym czasie mieszam resztę składników z zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam (ok. 10 minut, aż pojawią się pęcherzyki) i odstawiam na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę (20-30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Na wierzchu posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Piekę około 35 minut. Jeśli wierzch ciast zaczyna się zbytnio przypiekać zmniejszam temperaturę do 170°C i przykrywam folią aluminiową.
  4. Studzę na kratce.

Smacznego!

facebook

5 thoughts on “Ciasto drożdżowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s