Tym razem zupa krem. Doprawiona koperkiem i smażoną cebulką. Bardzo aromatyczna. I robi się niemal błyskawicznie:)
Składniki:
- pół kalafiora
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 1 mała pietruszka,
- 1 cebula
- 2-3 łyżki posiekanego koperku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziołowy,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
Wykonanie:
- W garnku gotuję 2 litry wody z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera obieram i kroję na duże kawałki. Wrzucam do wrzątku.
- Po upływie 10 minut dodaję umytego i podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora i pokrojonego pora. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.
- W tym czasie kroję cebulę i smażę na niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę dodaję do ugotowanej zupy. Całość blenduję. Doprawiam koperkiem i pieprzem ziołowym. Podaję z grzankami.
Smacznego!
Reklamy
Jak to się mówi – od kalafiora do brokułów niedaleko..: ) U mnie dzisiaj krem z brokułów, ale z kalafiora też uwielbiam! I w dodatku z grzankami – super.