Surówka z modrej kapusty

surówka z modrej kapusty

I pomyśleć, że kiedyś była to znienawidzona przeze mnie kapusta, a teraz surówka z niej jest jedną moich ulubionych. Może to kwestia przyrządzenia. W mojej wersji kapusta nie jest gotowana, jest surowa i soczysta. Takie surówki smakują mi najbardziej.

Składniki:

  • pół niedużej główki modrej kapusty,
  • jedno małe jabłko,
  • 1 marchewka,
  • sól,
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

  1. Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i szatkuję na cienkie wiórki.
  2. Umieszczam w misce, posypuję solą i ubijam zaciśniętą dłonią zawiniętą w folię spożywczą. Odstawiam na godzinę.
  3. Następnie dodaję startą marchew i jabłko. Ewentualnie sok z cytryny. Mieszam dokładnie. Dodaję jogurt połączony z olejem.

Smacznego!

facebook

2 thoughts on “Surówka z modrej kapusty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s