Tym razem ziemniaki w roli głównej. Sycące, proste i smaczne jednogarnkowe danie.
Składniki:
- 250 cienkiej kiełbasy,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 300ml śmietany 12%,
- łyżeczka tymianku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta papryki w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g startego żółtego sera,
- garść natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach ok. 15 minut. Studzę.
- W tym czasie obieram cebulę i kroję w bardzo cienkie plastry. Kiełbasę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę z kiełbasą.
- Śmietanę mieszam z przeciśniętym czosnkiem, przyprawami i szczyptą soli. Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w grube plastry.
- Żaroodporne naczynie smaruję masłem. Układam warstwę ziemniaków, lekko solę. Następnie układam warstwę kiełbasy z cebulą. Ponownie warstwę solonych ziemniaków. Znowu kiełbasę i ziemniaki. Zalewam sosem śmietanowym. Posypuję startym serem. Zapiekam w rozgrzanym do 200C piekarniku przez 10-15 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Smacznego!
Uwielbiam to danie – proste, syte i jeszcze nigdy nie usłyszałam, żeby komuś nie smakowało. : )
To prawda. Smakuje każdemu:)
Kiełbasę i ziemniaki prawie zawsze mam w domu, więc to dobry pomysł na szybki obiad :).
uwielbiam takie zapiekanki, można do nich dodać wszystko co tylko znajdziemy w lodówce:)