Rożki bananowe

bananowe rożki

Pyszne, chrupiące i aromatyczne ciasteczka. I co najważniejsze szybkie do zrobienia. Świetne do kakao lub kawy. Polecam na jesienne dni!

Składniki:

  • 370g mąki,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • łyżka skórki z cytryny,
  • 3 dojrzałe banany,
  • cukier puder i cynamon do posypania.

Wykonanie:

  1. Jajko roztrzepuję z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę siekam z masłem. Dodaję śmietanę, skórkę z cytryny i wszystko razem zagniatam.
  2. Banany kroję w cienkie plasterki.
  3. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam kwadraty, które nadziewam kawałkami bananów. Sklejam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku około 25 minut (aż rożki zrumienią się). Posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Smacznego!

facebook

One thought on “Rożki bananowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s