Żeberka wieprzowe na parze

żeberka

Przymierzałam się do zrobienia tych żeberek już jakiś czas. Obawiałam się, że parowar nie podoła właściwemu ugotowaniu tego rodzaju mięsa. Faktem jest, że parowanie żeberek musi trochę potrwać. Warto obserwować mięso, zwłaszcza jeśli do obiadu chcemy także ziemniaki na parze. Ziemniaki na najwyższej tacy układamy dopiero wtedy, gdy nasze żeberka są bliskie całkowitemu ugotowaniu (gdy widzimy, że kości zaczynają odchodzić od mięsa) i parujemy jeszcze ok. 20 minut z ziemniakami.

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych,
  • 2-3 cebule,
  • pieprz ziołowy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/4 łyżeczki curry,
  • odrobina oleju,

Wykonanie:

  1. Mięso myję i osuszam. Kroję na nieduże porcje. Z każdej strony posypuję delikatnie pieprzem ziołowym. Odstawiam na ok. godzinę.
  2. Cebulę kroję w plastry.
  3. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu. Każdy kawałek mięsa smażę krótko z każdej strony (żeby pozamykać pory mięsa),
  4. Do pojemnika na przyprawy w parowarze wsypuję kolendrę i curry. Żeberka układam na tackach parowaru, posypuję majerankiem i przykrywam plastrami cebuli. Mięso gotuję ok. 60 minut (zależy od parowaru, u mnie zdecydowanie ponad godzinę).
  5. Przed podaniem mięso i ziemniaki posypuję gruboziarnistą solą.

Smacznego!

facebook

One thought on “Żeberka wieprzowe na parze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s